Domnul Emiel Denys este foarte cunoscut in lumea sportului columbofil international. Pe de o parte ca un important om de afaceri (are mai multe magazine specializate in produse de porumbei in Belgia si Olanda) precum si ca zburator de porumbei. In Belgia detine doua crescatorii mari de porumbei: una pe numele sau in localitatea Tielt si o alta pe numele fiicei sale Rebecca, in Zulte. Datorita rezultatelor sale deosebite inregistrate pe distante lungi si foarte lungi in concursurile nationale si internationale de porumbei, Emiel Denys Senior mai este supranumit si “regele pe distante lungi”. Acesta si-a inceput cariera columbofila in anul 1920 in zborurile pe distante scurte pentru ca acestea erau singurele concursuri care se organizau la acea data in regiunea Flandra de Vest. Incet, incet campionul belgian a inceput sa participe cu porumbeii sai si la cursele pe distante medii si lungi. Baza porumbeilor lui se afla in pasarile provenind de la binecunoscutii Theo Vandevelde, Cattrijsse, Devriendt si van der Espt. Impreuna cu cei doi fii ai sai, Cyriel si Camiel, familia Denys a reusit sa aduca in crescatorie un porumbel de la Van de Velde cu rezultate deosebite in regiune la acea data. Porumbel se numea `Herkuul` si apartinea lui Meyns din localitatea Reksem.
Emiel si Andre Denys
In acea perioada de timp a izbucnit cel de-al Doilea Razboi Mondial si toti porumbeii voiajori din zona au fost adunati de catre armata germana, inclusiv cei ai lui Emiel. In anul 1946, dupa incheierea razborului, Emiel Denys s-a vazut obligat sa caute alti porumbei pentru a pune bazele unei noi fundatii. Aceasta baza a fost formata dintr-un pui tardiv, pe numele sau ulterior `Libourne`, provenind de la Andre Vanbruaene din Lauwe. Porumbelul `Libourne` s-a dovedit in timp a fi un exemplar deosebit pentru ca a dat nastere multor reproducatori de marca din crescatoria campionului printre care s-au aflat porumbeii: `Bulte`, `Schotte` (locul 17 International la San Sebastian in 1953) si `Coppi`.
Porumbelul `Coppi`
Pana in anul 1957, inclusiv, Emiel Denys Senior a zburat sub acest nume pe adresa sa din Gistel, Mosselstraat nr. 18. Dupa aceasta data afacerile familiei Denys s-au extins si tatal impreuna cu sotia si unul dintre fii, Cyriel, s-au mutat in localitatea Opwijk, iar Camiel a ramas sa ingrijeasca porumbeii la vechea adresa. Ulterior toti porumbeii au fost mutati din Mosselstraat nr. 18 in Markt 15 unde au fost construite noi voliere. De-a lungul anilor, printre mentorii sai in domeniul cultivarii porumbeilor voiajori s-au aflat nume importante in domeniu, precum: fratii Cattrijsse din Moere, Pol Bostijn din Moorslede, Andre Vanbruaene din Lauwe si Piet de Weerd.
Emiel Denys Senior
Un porumbel deosebit pe care Denys l-a achizitonat de la fratii Cattrijsse si care ulterior a devenit un exemplar de baza in crescatoria lor a fost `Sprinter 595/58`. In anul 1965, la varsta de 19 ani, si in primul an ca manager al crescatoriei, Emiel Denys a castigat locul 1 National in concursul de la Limoges cu porumbelul `Vechter` (fiul lui `Sprinter` cu fiica lui `Kaers`). Un rezultat extraordinar dar care pe Emiel nu l-a multumit. A dorit sa obtina succese si mai mari si a mers in vizita la Deschamps-Vanhasten din Lauwe de unde a cumparat un mascul de 11 ani, pe numele sau `Remi Stichelbout`, porumbel care alaturi de `Favorie`, B-63-3308923, au devenit amandoi reproducatori de top al lui Denys din toate timpurile, sangele lor fiind infuzat ulterior in toate liniile de porumbei ale crescatoriei. Porumbelul `Favorie` se tragea direct din porumbel `Sprinter` al fratilor Catrijsse si din `Docthter Kaers`, o porumbita obtinuta din combinatia Vandevelde x Vanbruaene, cei doi constituind ulterior `perechea de aur` a lui a lui Emiel Denys. Acesti doi porumbei i-au oferit lui Emiel Denys in urmatorii ani descendenti de top, printre ei aflandu-se `Vechter`, porumbelul care a obtinut locul 1 National Limoges in anul 1965.
Porumbelul `Remi`
In decursul anilor `Favorie` a fost imperecheat cu mai multe femele, din aceste combinatii rezultand campioni de marca precum: `Prins` - locul 1 International Narbonne, `Zitter` - locul 1 National Cahors, `Tee`. Ulterior, avand la baza porumbelul `Tee`, mult timp considerat cel mai bun cursier pe timp de noapte din toate timpurile, Emiel Denys a dezvoltat o linie foarte buna de porumbei. Pe 4 octombrie 1969 Emiel Denys se casatoreste si se muta in localitatea Zulte, data cu care a inceput sa introduca masiv la matca descendenti directi ai cuplului `Favorie` si `Remi Stichelbaut` din vechea crescatorie din Gistel de care a avut grija Emiel Denys Senior pana la data decesului sau, in 1971. Tot in 1969, Emiel a castigat al doilea sau concurs national, la Saint Vincent, cu porumbelul `Bliksem` 381-1966. Ulterior, o fiica din acest mascul `Bliksem` a fost imperecheata cu porumbeii sai `Tee` si `Playboy`. Acesta din urma a castigat, in 1986, locul 2 National de la Barcelona si trofeul “Golden Wing” (cel mai important trofeu din Belgia care se poate obtine in maratonul de la Barcelona). Anul urmator, in 1970, Emiel Denys a obtinut un alt mare succes, locul 1 National la Cahors.
De la stanga la dreapta: Cyriel Denys, Camiel Denys, Emiel Jr., Emiel Sr.
Un alt an de referinta in cariera columbofila a lui Emiel Denys a fost 1974, an in care acesta a castigat trofeul de campion national al Belgiei la categoria KBDB, locul 1 AsPigeon in Belgia la categoria long-distance KBDB, locul 1 International Narbonne cu masculul `Prins` si locul 1 National St. Vincent la femele cu `Bleekske`.
Emiel Denys si Paul Bostyn
Si anul 1975 a fost unul bun, dar nu la nivelul lui 1974. Cu toate acestea, in 1975 porumbeii maestrului Denys au castigat urmatoarele locuri: 2 National Pau, 4 National Bordeaux, 4 la categoria Campion National al Belgiei KBDB, 7 in Cupa Europei. In anul 1977 tatal Camiel Denys a trecut in nefiinta si toti porumbeii existenti la acea data in crescatoria lor din Gistel au fost vanduti intr-o licitatie publica. Tot in jurul aceleiasi date, fratele sau Andre Denys a renuntat la porumbei, dedicandu-se carierei politice. De atunci, Emiel Denys zboara pe numele sau, in localitatea Zulte, iar in 1980 el a devenit primul crescator de porumbei din Belgia care a castigat pentru a doua oara campionatul natioanal in cursele de maraton. In special porumbelul `Tee` dar si nepotul lui `Prins` au fost porumbei care au obtinut rezultate fantastice in perioada anilor ’80. Spre exemplu, in cursele de la Barcelona `Tee` a obtinut rezultate extraordinare in anii 1979, 1980, 1981 si 1982, an in care a castigat si medalia “Golden Wing”. Dupa aceste succese `Tee` a fost trecut in compartimentul de reproductie. A fost si un excellent reproducator, unul dintre fiii sai, `Playboy` a castigat si el medalia “Golden Wing” ceea este, sa recunoastem, un lucru mai rar intalnit. Dupa anul 1980 Emiel Denys a mai introdus cateva pasari de valoare in crescatorie, acestea provenind tot de la Andre Vanbruaene, dar si de la Georges Coutteau, un crescator din localitatea Ramskapelle nu foarte cunoscut, dar cu porumbei foarte buni in cursele pe distante mari.
Campionii de aur
Si anul 1986 a fost unul incununat de succese, Emiel Denys obtinand medalia “Golden Wing”, locul 3 la categoria campion belgian pe distante mari KBDB, locul 1 National Limoges. Dupa aceste succese, fiul lui Emiel Denys, Frank, decide sa se implice si el in sportul columbofil si peste doi ani, in 1988, obtine locul 36 International Barcelona si locul 4 in campionatul “Golden Wing”.
Pau International 1989
La inceputul anilor ’90 Emiel Denys doreste mai multa liniste in viata sa si isi cumpara o locuinta in Tielt unde, bineinteles, isi construieste si cateva voliere. Cu toate acestea, rezultatele deosebite la zbor le obtine tot cu porumbeii din vechea voliera de la Zulte, la loc de frunte aflandu-se porumbelul `Schone Zwarten`, castigatorul locului 5 International la Perpignan. In 1996 succesele obtinute de Emiel Denys s-au numit Cupa Europei, locul 1 la “Western European Super Marathon”, locul 9 in campionatul belgian KBDB. Din pacate fiul sau Frank renunta la porumbei, insa locul lui este preluat de fiica lui Emiel, Rebecca, avocat de profesie. Care isi dedica timpul liber zborului porumbeilor din vechea crescatorie din Zulte.
Emiel si Andre Denys
Emiel-Denys-foto-grup
Emiel-Denys-Pau-International-1989
Emiel-Denys-porumbei-de-aur-1986
porumbel-Coppi
porumbel-Remy
Emiel-Denys-Senior-foto
Emiel-Denys-si-Paul-Bostyn
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: marirob
Mesaj:
marirob
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.